Kávová kultura v Česku patří k evropské špičce, říká baristický mistr Ondřej Hurtík

Nedokážete si představit den bez šálku oblíbené kávy? 
Jakou máte nejraději? Klasické espresso, silné doppio, populární flat white, oblíbené cappuccino, nebo snad starého dobrého turka?
Napadlo vás někdy kolik práce a úsilí stojí za šálkem dobře pražené kávy? Nejen o těchto tématech jsem si v podcastu Myšlením na vrchol povídal s baristickým mistrem a milovníkem kávy Ondřejem Hurtíkem. Celý rozhovor si můžete vychutnat ve videu níže. 

Cesta ke kávovému mistrovství

Když jsme otevřeli kavárnu Space Cafe na pražském Andělu, chtěli jsme pro zákazníky jedinečný prostor pro schůzky, místo na klidnou práci nebo unikátní prostor na soukromé akce. Hledali jsme také výběrovou kávu a jako prvního dodavatele jsme oslovili českou pražírnu Doubleshot. Následně jsme přidali také oblíbenou kávu z liberecké pražírny Nord beans a nově mohou naši zákazníci každý den ochutnat jinou výběrovou kávu z velkých evropských měst. Ostatně také Ondra Hurtík, který za svou kariéru v pražírně Doubleshot získal nejedno ocenění na nejrůznějších baristických soutěžích, mluví o české kávové kultuře v superlativech: 

„Ani ve velkých evropských městech není běžné, že si můžete na každém rohu vychutnat šálek výběrové kávy. V Praze máte takovou kávu doslova na každém rohu a čím dál častěji ji najdete také na malých městech. V tom patří česká kávová kulturu k evropské špičce.“

Ondra začínal s kávou před 13 lety. Tehdy poznal kávovou komunitu, do které se rychle zamiloval. Začínal jako běžný barista v kavárně a od začátku se nebál účastnit nejrůznějších baristických soutěží. Za svou kariéru získal v Doubleshotu, má za sebou nepřeberné množství baristických soutěží i několik výrazných úspěchů. Mezi ně patří například titul Barista roku, čtyřnásobný mistr Coffee in Good Spirits a vicemistr světa ve stejné kategorii. Když se Ondry v rozhovoru zeptám, co jej vedlo k účasti na podobných soutěžích, vysvětluje, že to vnímá jako jeden ze způsobů, jak se neustále posouvat v tom, co člověka baví a naplňuje. Možná i proto Ondra stále mluví o kávě s takovým nadšením a láskou. 

Co se dozvíte v rozhovoru s Ondrou Hurtíkem

  • Jaká byla cesta ke kávovému mistrovství
  • Kolik práce stojí za dobře udělaným espressem
  • Proč Ondra nevidí nic špatného na „českém turkovi“
  • Jak se zamiloval do své práce
  • Jaké zážitky si odnáší po návštěvě u farmářů
  • Co vše ovlivňuje kvalitu kávy 
  • Kam se Ondra posunul ve své kariéře
  • Proč některé zákazníky od otevření kavárny raději odrazuje
  • Co by poradil všem, kdo si chtějí otevřít vlastní kavárnu
  • V čem je česká kávová komunita unikátní
  • Co mohou malé pražírny a kavárny nabídnout zaměstnancům oproti nadnárodním řetězcům
  • Jak naopak velké řetězce vychovávají skvělé baristy

O autorovi
Lukáš Eder
Vyberte si z podobných témat
Top
Shopping Cart