Jak vybrat vitamín C, který tělo využije na maximum? Proč vitamín D ze sluníčka nestačí? Jsou v dnešní době rybí oleje stále zdraví prospěšné, nebo je lepší sáhnout po alternativě v podobě krillu? A proč jste někdy měli po hořčíku zažívací obtíže? Nabídka doplňků stravy je široká a nejen kolem vitamínů panuje řada mýtu a dezinformací. Jak tedy vybrat správně? Na tyto a mnoho dalších otázek vám odpovíme v tomto článku! Opřeme se o odborné výzkumy a doporučení předních specialistů. Konečně budete vědět, co je pravda a co je pro vaše tělo nejlepší!
V těžkých a stresových životních obdobích, kdy se naprosto pochopitelně necítíme dobře, můžeme najít pevnou oporu sami v sobě tam, kde bychom ji možná ani nečekali – ve svém těle. Nejspíš dobře víte, že na naše zdraví i psychickou pohodu má vliv nejen mysl, ale také plnohodnotná výživa s dostatkem vitamínů a minerálů. V náročných životních momentech mohou být vhodné i některé doplňky stravy. Jak ale vybrat ty, které opravdu mají smysl, abychom nevyhodili peníze oknem?
Pojďme se společně podívat, jak dopřát tělu to nejlepší a cítit se skvěle!
1. Vitamín C
Vitamín C hraje nezastupitelnou roli v organismu. Je známý především jako podpora imunity, ale přispívá i ke snížení míry únavy a vyčerpání.
Jak vitamín C ovlivňuje funkce imunitního systému?
- Podporuje tvorbu bílých krvinek, které jsou důležité pro ochranu těla.
- Zvyšuje produkci protilátek, které jsou klíčové pro boj proti nepřátelským organismům.
- Pomáhá obnovovat imunitní buňky.
- Zvyšuje tvorbu kolagenu, který je důležitý pro zdraví kůže a sliznic, což jsou první obranné linie našeho těla proti vetřelcům.
Podle některých studií může být dávkování 300-1000 mg vitamínu C denně účinné v podpoře imunity a zkrácení doby, kdy musíte polehávat v posteli.
Možná si říkáte: “Jím ovoce a zeleninu, to stačí.”
Jaká je skutečnost? Abyste získali alespoň 300 mg vitamínu C a tím efektivně podpořili svůj imunitní systém, museli byste denně sníst třeba: 9 citronů, 4300 jahod, 0,5 kg zelí, 2,3 kg ananasu, nebo 2,5 kg rajčat.
Upřímně… Kdo z nás to sní?
Jaký vybrat vitamín C, a kterým jeho formám se vyhnout?
Je důležité si uvědomit, že syntetické vitamíny z lékárny mají minimální vstřebatelnost a obsahují mnoho přídavných látek (aditiv), které se mohou časem kumulovat v těle a být nebezpečné. Proto je lepší vybírat si přírodní formy vitamínu C a pečlivě kontrolovat složení produktů. Parádním tipem je liposomální forma vitamínu. Jedná se o speciální technologii zaručující, že vaše tělo využije vitamín na maximum. Vitamíny v běžné formě totiž z velké části končí na onom místě, protože tělo je neumí v dostatečné míře vstřebat ze střeva, a proto je vyloučí z těla ven.
2. Vitamín D
Vitamín D podporuje správné využití vápníku a fosforu, udržuje normální stav kostí a zubů, podporuje správné funkce imunitního systému a přispívá ke správné činnosti svalů. Pojďme si odhalit odpovědi na nejčastější otázky o tomto vitamínu!
Jak a kdy si tvoříme vitamín D ze slunce?
Vitamín D se přirozeně tvoří v kůži vlivem ultrafialového záření slunce (UVB). Aby se vitamín doopravdy tvořil, je nutné záření určité vlnové délky, kterého v České republice dosáhneme pouze mezi 10. a 15. hodinou od dubna do října. Bohužel typický pracovní den lidem neumožňuje trávit venku na sluníčku dostatek času, aby byla tvorba vitamínu D v kůži dostatečná a pokryla naši potřebu.
Tvoříme si vitamín D i v zimě?
V zeměpisné šířce 42,2°- 55° se od října do března nevytváří žádný vitamin D. Česká republika spadá pod 48°- 51° severní šířky. Proto odborníci doporučují vitamín D doplňovat obzvláště v zimních měsících.
Blokují opalovací krémy tvorbu vitamínu D?
Ne. Ochranný faktor SPF 50+ zachytí zhruba 98 % UVB záření a SPF 30 kolem 96,7 %. Nikdy tedy nedojde ke 100% ochraně. Znamená to, že určitá část UVB záření (potřebná právě pro tvorbu vitamínu D) vždy pronikne do pokožky. Přestože opalovací krémy neblokují tvorbu vitamínu D, náš pobyt na slunci během dne bohužel nestačí z těch důvodů, o kterých jsme se zmínili výše. I přes léto je tedy důležité doplňovat vitamín dobrým jídlem, které je na něj bohaté (například vejce, tučné ryby). Případně je na místě zvážit, zda nesáhnout po kvalitní suplementaci.
3. Hořčík
Až 60 % české populace trpí nedostatkem hořčíku, uvádí odborníci. Proč je tento minerál nezbytný pro správnou funkci našeho těla? Podílí se na řadě biochemických procesů – třeba na tvorbě kostí a svalových vláken. Hraje také důležitou roli v normální činnosti nervové soustavy, protože působí jako přírodní relaxans, který uvolňuje napětí v těle a pomáhá snižovat míru únavy a vyčerpání. Jeho nedostatek se může odrazit v naší psychické pohodě.
Mýtus:,,Hořčík způsobuje průjem.” Je to pravda?
- To není úplně pravda. Ano, nadměrný příjem hořčíku může mít projímavý účinek, ale v běžných doporučených dávkách se průjmu obávat nemusíme. Stačí pozorně číst informace na obalu (nebo si nechat poradit) a dodržet doporučenou denní dávku.
Anorganické vs. Organické formy
- Anorganické formy hořčíku, jako je například oxid hořečnatý nebo hořečnan hořečnatý, se vstřebávají v gastrointestinálním traktu a mohou způsobit průjem, pokud jsou konzumovány v nadměrném množství.
- Organické formy hořčíku jsou zpravidla vázány na aminokyseliny nebo jiné organické sloučeniny a jsou přirozeně přítomné v potravinách jako jsou ořechy, semena, zelenina a ovoce. Tyto formy hořčíku průjem způsobují s daleko menší pravděpodobností. Vstřebávají se totiž pomaleji a efektivněji než anorganické formy.
Jak pro sebe vybrat správnou formu hořčíku?
Každá forma hořčíku má specifické účinky a podle těch bychom měli hledat hořčík přesně pro nás. Mezi nevhodné formy patří výše zmíněné anorganické, kterým bychom se měli raději vyhnout (oxid hořečnatý, glutamát, laktát, sulfát, aspartam hořečnatý a síran hořečnatý). U těchto forem je vstřebatelnost a využitelnost minimální.
Vybírejte podle účelu mezi těmito organickými formami hořčíku, které tělo dokáže nejlépe využít:
- Nabuzení, snížení únavy a vyčerpání (na ráno nebo během dne): malát, orotát
- Správná psychická činnost a tlumivý efekt (po sportu, večer, na spánek): bisglycinát, treonát, taurát
4. Omega 3 mastné kyseliny
Omega 3 mastné kyseliny jsou esenciální (nezbytné) tuky. Věděli jste, že si je tělo nedokáže vytvořit samo, a proto je musíme získávat z potravy nebo doplňků? Do této skupiny tuků patří kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Tyto tuky mají v našem těle řadu důležitých funkcí. Podílí se na udržení správné hladiny krevního tlaku, na normální činnosti mozku, zraku a srdce.
Jaký je rozdíl mezi omega 3, 6 a 9?
Omega 3, omega 6 a omega 9 jsou nenasycené mastné kyseliny, které se liší svou chemickou strukturou a biologickými účinky. Je důležité mezi nimi udržovat rovnováhu, což je těžké, protože ve stravě většiny z nás převažují omega 6. To je způsobeno nadměrným příjmem potravin jako jsou živočišné produkty, rostlinné oleje a další tuky.
Vzniklý nepoměr může vést ke zdravotním problémům, a proto se doporučuje zvýšit konzumaci omega 3, aby se rovnováha mezi těmito tuky zase obnovila. Nejlepším zdrojem omega 3 jsou ryby a semínka – lněná, chia nebo třeba konopná!
Jsou rybí oleje bezpečné? Jak poznat ty kvalitní?
Povědomí o potřebě omega 3 v naší stravě vede k vyšší spotřebě ryb a rybích olejů. To je také důvodem nadměrného rybolovu a vzniku rybích velkochovů. Ryby z velkochovů obsahují daleko menší množství omega 3 (a jiných mikroživin) než ryby žijící divoce. Obsah živin vždy záleží na tom, čím jsou ryby krmené a v jakých podmínkách žijí. Nejen proto je velkým tématem i nebezpečná kontaminace konzumovaných ryb těžkými kovy (dioxiny, rtuť, arsen) a dalšími znečišťujícími látkami.
Kvalita rybích olejů je závislá i na zpracování ryb. V nejlepším případě by měla výroba oleje probíhat za studena, co nejdříve po vylovení ryb pro zachování čerstvosti, a bez následného tepelného zpracování. Nevíte, jestli se vám do ruky opravdu dostává kvalitní produkt? Můžete si to snadno ověřit u výrobce nebo v přiložených certifikátech u jednotlivých doplňků.
Jaké omega 3 mají užívat vegetariáni a vegani?
Nenasycené mastné kyseliny získávané z ryb původně pochází z mikroskopických řas, kterými se ryby živí. Právě tyto řasy představují rostlinnou alternativou omega 3, která se zdá být výhodnou díky svému vysokému poměru DHA proti EPA. I zde platí, že bychom si měli pohlídat, aby byly řasy pěstované v čistých vodách, a nikoliv těch znečištěných.
Co je krill, méně známý zdroj omega 3?
Jedná se o olej vyráběný z malých korýšů, kterým říkáme krill. Tento olej přirozeně obsahuje vysoké množství omega 3 mastných kyselin a také se pyšní nejsilnějším antioxidantem astaxanthinem. Výhodou krillu je daleko lepší vstřebatelnost, než jakou nám nabídne rybí olej. Krill tedy představuje ještě efektivnější způsob, jak doplnit omega 3 do organismu. Tento typ korýše je navíc na nižší úrovni potravního řetězce než ryby, a proto zde není riziko kontaminace. Rozhodně však není na škodu zkontrolovat si před nákupem certifikáty.
Vitamíny, minerály a omega 3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu a jejich nedostatek může vést k různým zdravotním problémům. Jinak řečeno, jsou to naši superhrdinové! Díky nim se cítíme zdraví, plní energie a můžeme běhat po světě s úsměvem!
Někdy nám stačí příjem těchto živin ze stravy, jindy je na místě zařadit suplementaci. Pokud se rozhodnete dopřát svému tělu kvalitní doplňky stravy, určitě zavítejte na Puravia.cz, první eshop s CLEAN LABEL doplňky stravy té nejvyšší kvality, čistoty a funkčnosti. Produkty z celého světa jsou pečlivě vybírány a testovány, aby neobsahovaly žádné škodlivé látky, které by měly při dlouhodobém či pravidelném užívání negativní vliv na organismus! Jestliže si nejste jistí, který produkt je ten pravý pro vás, můžete se zcela zdarma obrátit na naši odbornou poradnu. Rádi vám poradíme!
Garantem kvality a čistoty je Institut funkční medicíny a výživy v čele s Mgr. Evou Hájkovou, MPH, MBA.
Pokud chcete jistotu a vybrat pro své tělo to nejlepší, Puravia je správná volba.
Tento článek byl připraven ve spolupráci se společností Puravia.cz. Portál www.firstclass.cz není jeho autorem a žádným způsobem neručí za jeho obsah.