Vařit ze zvěře, kterou člověk sám uloví, je úplně jiný zážitek, říká kuchař Vojtěch Nemrava

„Když jdete do lesa na lov a zastřelíte zvíře, které potom jako kuchař musíte zpracovat, máte k tomu zvířeti a masu z něj úplně jiný vztah. Když kuchař koupí jen maso zabalené v plastovém obalu, nemusí takový vztah poznat. Asi nejsilnější zážitek byl, když jsme v jedné osadě připravovali jehněčí kebab a sami vybírali jehňata, která jsme museli zabít. Je to zážitek, který ve vás něco zanechá, a pracujete díky tomu se surovinami s větší úctou.”

I takto vysvětluje svou práci Vojtěch Nemrava, jeden z kuchařů tak trochu netradiční party kamarádů, kteří si říkají ZE MĚ projekt. V jejich partě najdete mimo kuchařů také pekaře, myslivce, vinaře, architekta, fotografa nebo grafika a všechny je spojuje touha po vaření. Nehledejte však nadšené kuchaře v jedné restauraci. Nejčastěji je můžete potkat na svatbách nebo soukromých akcích. Vařit mohou v jakémkoliv prostředí, nepotřebují elektřinu ani plyn. Většinu jídel totiž připravují na ohni a zpracovávají vše, co příroda nabízí. 

Z ekonomky ke sporáku

Když si v přehrávači nad textem nebo v jakékoliv podcastové aplikaci poslechnete rozhovor s Vojtěchem Nemravou, můžete se opět přesvědčit, že platí to, co rozebíráme v tištěném kurzu Udržuj vnitřní plamen. Tedy že pokud člověk objeví svůj talent a získá pro něj dostatečnou vášeň, překoná každou překážku. Jenže jak objevit takový talent? Odpověď můžeme opět vidět v příběhu dnešního hosta.

Právě Vojtěch může být příkladem, jak objevit talent a získat pro něj dostatek nadšení. Po dokončení gymnázia začal studovat vysokou školu ekonomickou, ale už v polovině druhého ročníku mu bylo jasné, že v tomto oboru štěstí nenajde. Měl však jednu zálibu, u které trávil hodně času. Vojtěcha bavilo sledovat Jamieho Olivera a další kuchařské show. O vaření se sám zajímal a zkoušel doma nové recepty. Když proto přemýšlel, jakým směrem se v životě vydat, zaměřil se na činnosti, které mu dávaly dobrou energii. A mezi ně patřilo právě vaření.

Bez zkušeností a bez odborné praxe se odvážil ucházet o prací v síti restaurací Ambiente. A světe div se, Vojta byl přijat do Lokálu nad Stromovkou, jednoho z konceptů restaurací Ambiente, kde můžete ochutnat klasickou českou kuchyni. „Když jsem do Lokálu přišel, tak jediné, co jsem věděl, bylo, jak Jamie Oliver vaří těstoviny. Jenže v Lokále jsem najednou dělal houskové knedlíky, bramborové knedlíky, každý den se vaří hromada rýže a brambor a podobně. Neměl jsem žádné zkušenosti. Byl jsem do práce hozený jak ryba do vody a já to po první týdnu totálně nedal. Byl to opravdu tvrdý start,” vzpomíná Vojtěch na svou první zkušenost s kuchařským řemeslem na profesionální úrovni, když po opuštění studia poznal, jak vypadá tvrdá práce.

Touha po svobodě

Přes první náročnou zkušenost se však Vojtěch nevzdal a sbíral několik let kuchařské zkušenosti. Má za sebou mnoho zahraničních stáží, například v Kodani nebo v Japonsku. Obor, který si vybral, začal Vojtěcha bavit, dával mu dobrou energii, proto v něm chtěl být stále lepší. Největší radost mu vždy udělá zpětná vazba od lidí, kterým jídlo chutná. Jenže taková zpětná vazba se ne vždy musí ke kuchaři dostat. Přeci jen kuchaři se svými zákazníky nepřicházejí tolik do styku jako číšníci a servírky a mimo jiné i v kuchyni jsou jasná pravidla a určitá forma stereotypu.

Vojtěch s partou kamarádů ale chtěl svou kuchařskou zálibu posunout o krok dál. Vařit svobodně, ze surovin, které jsou zrovna k dispozici, a být přítomni u toho, jak dělají svou prací lidem radost. Proto se rozhodli udělat další krok a vyrážejí do přírody, aby lidem připravili nezapomenutelný gastronomický zážitek. Těsně před rozjezdem první covidové vlny založili vlastní společnost a rozhodli se rozjet podnikání na plno. Člověk má dnes chuť říct, že si nemohli vybrat horší čas na rozjezd cateringové firmy. Přes náročné začátky se jim podařilo ve svém plánu vydržet a dnes už pokukují po prostorách, kde by si mohli otevřít vlastní restauraci, která by odrážela to, co jejich hosté zažívají na soukromých akcích. Opět krásný příklad z praxe k tématu, který podrobně rozebíráme v tomto tištěném kurzu. Tedy že pokud člověk dělá, co ho baví, a má dostatek vášně a nadšení, získává i dostatek vytrvalosti pro každou překážku.

Co se v rozhovoru dozvíte:

  • Jak se Vojtěch zamiloval do kuchařiny?
  • Co mu pomáhá vytrvat a nevzdat se při nezdarech?
  • Jak vznikl nápad na ZE MĚ projekt?  
  • Měl někdy myšlenku se vzdát, když vše nešlo podle plánu?
  • Před jakou výzvou stojí?
  • Jaké je pro Vojtěcha jako pro kuchaře rozjíždět vlastní podnikání?
  • Jaká je společná vize několika kamarádů?
  • Chtěl by Vojtěch někdy získat michelinskou hvězdu?
  • Co je pro něj opravdovou motivací?
  • Jak křupe poctivý kváskový chleba?

Vojtěch v závěru přiznává, že v současné době prožívá v podnikání náročné období. Přesto, že někdy celé dny nespí, tak neztrácí energii do práce. „Když uvaříme dobré jídlo a někomu to chutná, dělá nám to radost. A to mě nabíjí,” vysvětluje Vojtěch, jak se mu daří nevyhořet a vytrvat na cestě za svým cílem. Snad i pro vás budou jeho zkušenosti z cesty životem inspirací.

  1. Děláte práci, která vás nebaví? Vstáváte každé ráno bez energie, ale nevíte, co jiného by vás mohlo v životě bavit? V tištěném kurzu Sebepoznání základ růstu si položíte otázky, které vám pomohou objevit své silné stránky. Kurz naleznete k dostání jen zde.
  2. Znáte své silné stránky, ale přesto nemáte nápad, jak je využít? Ztrácíte vytrvalost? V tištěném kurzu Udržuj vnitřní plamen se naučíte jak probudit a udržovat svou vnitřní vášeň tak, abyste nikdy neztratili energii. Kurz je k dispozici jen zde. 
  3. Nevěříte ve své schopnosti? Trápí vás nízké sebevědomí? Také byste chtěli přijmout výzvu podobně jako Vojtěch Nemrava, když se vrhne po hlavě do práce v kuchyni? Zvýšit sebevědomí pomáhá zvýhodněná sada Kurz vnitřního zesílení. K dispozici jen zde.

Top
Shopping Cart
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]